A betegségek lelki okaiAmikor megjelenik a betegség....


A stresszel teli, rohanó életvitel, az egyre tornyosuló megoldatlan konfliktusok és problémák előbb-utóbb megbosszulják magukat és idővel megjelenhetnek a különböző testi tünetek, betegségek.

Fontosnak tartom, hogy a betegségek kezelésében természetesen a megfelelő orvosi ellátás mellett tárjuk fel a betegséghez vezető lelki okokat is, hogy a gyógyulás minél gyorsabban és hatékonyabban mehessen végbe, illetve hogy a betegség újbóli megjelenésének kockázatát csökkenthessük.Milyen lelki okok járulhatnak hozzá a különböző betegségek kialakulásához?

  • Régi, dédelgetett és fel nem dolgozott sérelmek, traumák.
  • Elfolytott lelki konfliktusok, amelyek tünetek és betegségek formájában törnek felszínre.
  • Túlzott megfelelési kényszer, amikor a személy a saját életét teljesen alárendeli másoknak, saját igényeit pedig figyelmen kívül hagyja.
  • Függőségen alapuló egészségtelen kapcsolatok.
  • Munkahelyi, beilleszkedési problémák ilyenkor nem ritka jelenség a betegségbe való menekülés.
  • Kommunikációs problémák, amikor a személy úgy érzi, hogy nem tudja a környezetével hatékonyan megértetni magát.

Az előbbiekben csak néhányat említettem meg a betegségek mögött meghúzódó lelki okok közül, de a lehetőségek száma szinte végtelen. Minden esetben fontos az orvosi kezelés mellett a lelki okok feltárása is, ezért már az első tünetek megjelenésekor érdemes segítséget kérni, hogy megelőzhető legyen a komolyabb betegségek kialakulása.

Ha már megjelent a betegség, akkor kiemelt fontossága van a gyógyulás folyamatában annak, hogy lelkileg milyen állapotban vagyunk, optimistán és hittel vagy pesszimistán állunk-e a gyógyuláshoz? Felismerjük-e a betegségünk kialakulása mögött húzódó lelki okokat, hogy azokat tudatosítva és a problémákat feldolgozva közelebb kerülhessünk gyógyulásunkhoz?

Mindezek mellett fontos tudatosítani magunkban azt is, hogy felelősséget kell vállalnunk saját jól-létünkért, életünkért, egészségünkért. Ha mi nem tesszük meg ezt önmagunkért, ki teszi meg mindezt helyettünk?

A betegségek lelki okai
Részletek
Pár-bajok
Részletek